mai 11, 2017

Care sunt cele mai indicate tipuri de stingătoare?

stingatoare cu pulbere cu spuma cu co2 90

Una dintre cele mai eficiente soluții în lupta cu începuturile de incendii presupune utilizarea stingătoarelor de incendii. Acestea fi folosite simplu si eficient de o categorie larga de persoane.

Fiecare tip de stingător este specializat pentru stingerea eficientă doar în cazul anumitor substanțe care ard, din acest motiv alegerea stingătorului potrivit este un element important.

De asemenea, așa cum am menționat în articolul anterior service-ul extinctorului cât si mentenanța acestuia este o parte esențială a oricărui sistem de protecție împotriva incendiilor. Este responsabilitatea administratorului sau a persoanei desemnate pentru a contracta o societate autorizată care să execute service-ul periodic al stingătoarelor.

Clasele de incendiu:
• Incendii produse de arderea materialelor solide: lemn, hartie, textile, cauciuc, mase plastic etc.
• Incendii produse de arderea lichidelor sau solidelor lichefiabile: benzina, petrol, alcooli, vopseluri, uleiuri, ceara, parafina etc.
• Incendii produse de arderea gazelor: metan, butan, acetilena, etc.
• Incendii produse de arderea substantelor utilizate pentru gatit: uleiuri si grasimi vegetale/animale.
• Incendii care implica echipamente si instalatii electrice: tablouri electrice, transformatoare, calculatoare, servere etc.

clasa de incendii stingatoare

Care sunt cele mai utilizate tipuri de stingătoare?
Stingătoare cu pulbere
Stingătoare cu spumă mecanică
Stingătoare cu CO2

Stingătoare cu pulbere
În funcție de greutatea încărcăturii, există următoarele tipuri de stingătoare cu pulbere:

 

  • P1, P2
  • P3, P4
  • P6, P9
  • P50, P100

Acestea sunt utilizate la stingerea începuturilor de incendii din clasele A,B,C si E, atât în spații închise (magazii, blocuri de locuit, depozite, metrou, tramvaie, magazine, clădiri, hoteluri, instituții, autoturisme, camioane, muzee, scoli, licee, mall-uri) cât și în spații deschise (statii PECO, santiere, organizari evenimente).

Eficiența maximă pentru stingatoarele transportabile tip P50 si P100 este obținută în zonele cu risc mare la incendiu și pe suprafete și zone cu arii intinse.

Stingătoare cu spumă mecanică:
În funcție de capacitatea acestora, există stingătoare cu spumă de tip:

  • SM6, SM9
  • SM50, SM100

Sunt utilizate la stingerea inceputurilor de incendii din clasele A si B, atât în spații închise (magazii, blocuri de locuit, depozite, metrou, tramvaie, magazine, clădiri, hoteluri, instituții, autoturisme, camioane, muzee, școli, licee, mall-uri) cât și în spații deschise (stații PECO, șantiere, organizări evenimente).
Eficiența maximă este obținută in zonele cu risc mare la incendiu și pe suprafețe și zone cu arii întinse.

Stingătoare cu CO2:
Din această categorie regăsim stingătoare de tip:

  • G2
  • G5

Sunt utilizate la stingerea inceputurilor de incendii din clasele B și C, fiind recomandate pentru incendiile de natură electrică, clasa E, (echipamente electrice cu tensiuni de până la 1000 V ): computere, centrale telefonice, încăperi cu aparatură electrică și electronică, transformatoare, panouri electrice etc.
Eficiența maximă este obținută în zonele cu risc mare la incendiu și pe suprafețe și zone cu arii întinse.

Echipa de specialiști SSM PSI PREVENT vine în sprinul dumneavoastră pentru informații suplimentare, prin intermediul serviciului de consultanță PSI. Pentru orice nelămurire în privința alegerii tipului de stingător potrivit nevoilor dumneavoastră sau alte informații, nu ezitați să ne contactați.

Distribuie acest articol:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram