Declararea zilelor caniculare si aplicarea masurilor pentru protejarea sanatatii lucratorilor se va realiza in functie de temperaturile montorizate si certificate de catre Institutul National de Meteorologie si Hidrologie.
Atunci cand vorbim de temperaturi extreme, ne referim la cele care depasesc +37 grade C cu umiditate foarte mare mare, conform OUG nr.99/2000.
–reducerea intensitatii si a ritmului activitatilor fizice desfasurate in aer liber;
-alternarea efortului dinamic cu cel static;
-alternarea perioadelor de lucru cu pauze in locuri umbrite;
-asigurarea pentru fiecare lucrator intre 2-4 litri de apa minerala si dusuri.
In cazul in care aceste masuri nu se pot aplica, angajatorii trebuie sa recurga la reducerea programului de lucru sau la repartizarea pe doua perioade a zilei de lucru, pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00.
Este important sa se aplice aceste masuri, in vederea prevenirii accidentelor de munca, care pot fi cauzate de temperaturile extreme.
Totodata, pe langa asigurarea examenului medical la angajare, angajatorii trebuie sa aiba in vedere si asigurarea controlului medical periodic, pentru a descoperi lucratorii care prezinta contraindicatii pentru munca la temperaturi extreme.
Angajatilor afectati de conditiile meteo extreme, tebuie sa li se asigure primul ajutor, precum si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara.
De asemenea, nu trebuie sa lipseasca echipamentul individual de protectie. In cazul lucratorilor care desfasoara activitati in spatii inchise, este necesar sa se aplice masuri de ventilare corespunzatoare.
ATENTIE! Inspectorii ITM vor efectua controale pentru a verifica daca angajatorii aplica masurile obligatorii pentru perioadele cu temperaturi extreme. Va recomandam sa respectati prevederile legale, in caz contrar riscati amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 RON.
Nu ezitați să contactați echipa de specialiști SSM PSI PREVENT pentru informații suplimentare, privind serviciile autorizate pe care le oferim, precum și pentru consultanță, atât pe linie SSM, cât și PSI.