iunie 1, 2017

Reguli SSM pentru perioada caniculară

În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 99/2000 și a normelor metodologice pentru punerea în aplicare a

prevederilor acestei ordonanțe, în perioada cu temperaturi caniculare mai mari de 37°C inclusiv, la care se adaugă conditii de umiditate mare, este obligatoriu să se aplice o serie de măsuri.

În momentul în care se constată depășirea pragului de +37°C, șeful punctului de lucru trebuie să declare perioada caniculară, care poate fi valabilă atât pentru activități care se desfășoară in exterior cât și pentru pentru activitati care se desfășoară în interior, dacă este cazul.

Astfel, pentru lucrătorii care desfășoară activități pe timp de caniculă, în vederea ameliorării condițiilor de muncă, este necesar să li se asigure:
• alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite;
reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
• asigurarea ventilației la locul de muncă;
• alternarea efortului dinamic cu cel static;
2-4 litri de apă minerală carbogazoasă pentru un lucrător/schimb în perioada caniculară.

Reguli SSM pentru perioada caniculara

De asemenea, în conformitate cu art. 8 din Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor O.Ug. 99/2000 pentru prevenirea unor îmbolnăviri a lucrătorilor determinate de munca în condiții caniculare se vor lua următoarele măsuri:
• efectuarea controlului medical periodic și depistarea timpurie a lucrătorilor cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute;
• asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a lucrătorilor afectați de temperaturile caniculare;

În cazul în care, aceste măsuri nu se pot asigura lucrătorilor care desfășoară activități în perioada caniculară, în zone caniculare, se poate recurge la:
reducerea duratei zilei de lucru;
• eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru, până la ora 11,00 și după ora 17,00;
• întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de minim două zile consecutiv.

Venim în sprijinul dumneavoastră cu aceste informații, deoarece nerespectarea prevederilor Ordonanței 99/2000 se sancționează cu amenzi cuprinse între 1500-2500 RON, în cazul unui control ITM.

Nu ezitați să contactați echipa de specialiști SSM PSI PREVENT pentru informații suplimentare, privind serviciile autorizate pe care le oferim, precum și pentru consultanță, atât pe linie SSM, cât și PSI.

Distribuie acest articol:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram